News Trending

JAN WATTJES - STILL FRESH PAINT

Artist(s): 
From: 
26-11-2023
Until: 
10-02-2024

Jan Wattjes - Still Fresh Paint
26 November 2023 - 10 February 2024 (Winter break 3-11 January 2024)

Celebrating 15 years after the first exhibition Fresh Paint (2008)

15 jaar geleden werd Jan Wattjes (Den Haag,1981) voor het eerst genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Dat jaar vond deze plaats in het Gemeentemuseum Den Haag. De ontmoeting met galeriehouder Jeroen Dijkstra resulteerde in zijn eerste tentoonstelling in Livingstone Gallery getiteld Fresh Paint. Deze zeer vruchtbare en lange samenwerking wordt nu gevierd met de tentoonstelling Still Fresh Paint waarin vooral wordt benadrukt hoe Jan Wattjes zich binnen zijn vaste thema’s steeds weer weet te vernieuwen.

In deze tentoonstelling is te zien hoe Jan Wattjes, door zijn eigen kijk op de wereld en op hele eigen wijze middels de schilderkunst, ons blijft verrassen.  Zijn zeer brede verbeeldingsspectrum, van figuratief expressionistisch tot minimalistisch, blijft onverwacht logisch steeds trouw aan zijn uitgangspunt. Van The Artist Studio naar White Cube Concept tot zijn laatste expositie Form & Content (waaruit het Kunstmuseum Den Haag vijf schilderijen aankocht).

Na een succesvolle werkperiode in de studio van Livingstone Projects Berlijn in 2014, waar hij met verfblik en al rondzwierf door de stad en onder meer de gevels van de belangrijkste galeries en musea portretteerde, gaat Jan Wattjes een stap verder. Zijn kunstwereld wordt in de zomer van 2015 uitgebreid met geabstraheerde gevels van lege galeries in onder andere New York, Londen, Brussel, Amsterdam en Den Haag waarin de bekende white cube wordt omgezet in een conceptuele vorm.

De lege ruimtes verbeelden de schemerzone tussen tentoonstellingen in. Zijn eerder onderzochte concept van de Mental Studio (The Mobile Studio) in 2010 (het kunstwerk voordat het zich materialiseert) wordt een soort Mental Gallery (The White Cube), de expositie voordat deze werkelijkheid wordt en de imaginaire mogelijkheid voor de kunstenaar om overal zijn werk te exposeren.

In 2016 werden de schilderijen en panelen in een ruimtelijke installatie bijeengebracht in de Livingstone gallery in Den Haag onder de titel Off the Wall. Met het werk Galerie Werner Bommer Zurich, 2016 werd hij opnieuw genomineerd voor de Koninklijke Prijs. In 2017 op de Art Rotterdam was een monumentale installatie van Jan Wattjes te zien als onderdeel van de tentoonstelling Prospects & Concepts van het Mondriaan Fonds, samengesteld door gast-curator Stijn Huijts, Directeur Bonnefanten Museum Maastricht.

In 2018 keert Jan Wattjes terug van een reis naar Vietnam. Wanneer hij in het atelier in Berlijn is reageert hij op deze reis door het werk Made in Vietnam te maken, een installatie van vijf kleine doeken op een aluminium rail. Deze exposeert hij aansluitend in zijn galerie in Berlijn. Livingstone gallery toont de installatie op de VOLTA Basel 2019 en kort daarna in de galerie in Den Haag. Voor een solotentoonstelling in het Jan Cunen Museum in 2020 bouwt hij voort op het installatiematig presenteren van kleinere schilderijen met de installatie Made in Berlin.
Voor zijn meest recente ontwikkeling was een rail met vijf schilderijen niet meer voldoende. In zijn expositie Form & Content (2022) is de gehele ruimte een totaalinstallatie geworden waarbij Wattjes grote aantallen schilderijen in diverse formaten rangschikt op de galeriewanden waardoor inhoud en vorm, betekenis en uitwerking, één geheel worden in een totaalconcept. Wattjes blijft na 15 jaar nog steeds verrassen.

 

image: Jan Wattjes, Untitled (schilderkunst) 2008, oil on canvas, 210 x 280 cm. foto: Peter Cox
image: Jan Wattjes, Made in Vietnam 2018, oil on canvas, aluminium rail 50x250 x 5 cm. foto: Peter Cox