News Trending

Museum Arnhem - Ten minste houdbaar tot...

Nog t/m 29 januari 2023 Museum Arnhem - Ten Minste Houdbaar Tot...  

Klimaatverandering, natuurbehoud en milieuvervuiling zijn onderwerpen die steeds meer mensen in Nederland bezighouden. Maar op veel plekken op de wereld worden de gevolgen van de uitputting van de Aarde al heel lang gevoeld. Hoe lang kunnen mensen nog blijven leven op de planeet? Dat vragen veel kunstenaars zich af.

Tenminste Houdbaar Tot toont de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de eeuw tot nu de natuur verbeelden. Welke verhalen vertellen de landschappen, stillevens, planten en dieren over de relaties tussen mensen en natuur door de eeuwen heen? Welke verhalen vertellen ze niet… en waarom niet?

Het merendeel van de 200 getoonde kunstwerken komt uit de collectie van Museum Arnhem. De presentatie is aangevuld met kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling zijn geleend of gemaakt. Er zijn kunstwerken die de uitbuiting van land en van mensen die erop leven aan de kaak stellen, vroeger en nu. Andere verbeelden een duurzame toekomst voor al het leven op Aarde.

Kan kunst veranderen hoe mensen omgaan met de Aarde?

Afbeelding: Raquel Maulwurf, Hurricane I, 2023, houtskool, pastel op museumkarton, 197 x 152 cm. foto: Eva Broekema

Het oog van de orkaan  

Raquel Maulwurf maakt tekeningen die even onheilspellend zijn als mooi. Haar tekeningen komen voort uit haar fascinatie voor de vernietigingszucht van de mensheid: het verwoesten van de eigen leefomgeving door oorlog en ecocide. Ook de nietigheid van de mens versus de natuurelementen is een belangrijk thema. Hurricane I toont het oog van een orkaan met daaromheen wild slingerende, pulserende luchtvlagen. Door het oppervlak van de tekening met een mes open te krassen, wordt het natuurgeweld tastbaar. Door de opwarming van de aarde nemen orkanen niet alleen in aantal maar ook in kracht en duur toe. De orkaan van Maulwurf toont de natuur in al haar beangstigende en tegelijkertijd betoverende oerkracht.