News Trending

MUSEUM MORE - SAMAH SHIHADI / ROOTS - T/M 3 SEPTEMBER 2023

 ‘ROOTS’, een selectie van tekeningen van de Palestijnse kunste­naar Samah Shihadi in haar eerste museale solo­tentoonstelling in Europa. Samah Shihadi verbeeldt ‘tegen het vergeten’ haar historische wortels. Te zien van 19 februari t/m 3 september 2023.

In Shihadi’s landschappen brengt ze een ode aan geboortegronden, van generaties terug. De kunstenaar reisde fotograferend door verlaten gebieden die terugkomen als monumentale tekeningen waarin soms haar familieleden figureren. En soms slechts steenresten, relieken van oude bebouwing. Haar (groot)ouders afkomstig uit Mi’ar konden nooit meer terugkeren naar hun dorp dat rond 1948 verwoest werd. De inheemse cactus, stekelig maar sterk, is een terugkerend onderwerp in Shihadi’s werk. De plant groeit waar ooit de huizen stonden van een gemeenschap die nu verspreid over de wereld woont en is voor veel Palestijnen verbonden met hun identiteit als een teken van geduld en verzet.

Samah Shihadi (1987) werd geboren in Sha’ab en woont en werkt in Haifa, Israël. Ze behaalde een BA van het Oranim College, Israël (2012) en MFA aan de Haifa University, Israël (2015). Ze won verschillende prijzen, waaronder de Haim Shiff Prize for Figurative-Realistic Art in 2018, waarna de solotentoonstelling Spellbound in het Tel Aviv Museum of Art volgde. Haar werk is internationaal tentoongesteld en vertegenwoordigd in zowel particuliere als museale collecties, voornamelijk in het Midden-Oosten. Shihadi’s grote voorbeelden zijn kunstenaars zoals Georgia O'Keeffe, Frida Kahlo en Shirin Neshat, sterke vrouwen die het (eigen) vrouwelijk lichaam tot onderwerp namen.