News Trending

Museum van Bommel van Dam - Venlo Verlicht

Nu te zien: 'VenloVerlicht'

T/m 23 februari 2025

Zodra de deuren van museum van Bommel van Dam in de avond sluiten, ontsteken meer dan 50 kunstenaars het licht in Venlo. Letterlijk! VenloVerlicht is een bijzondere openluchttentoonstelling die tijdens de expositie van Evert Thielen te zien is in de historische binnenstad van Venlo, pittoresk Maasdorp Arcen en Kloosterdorp Steyl. In speciale lichtarmaturen tonen kunstenaars hun werk, geïnspireerd op het thema ‘licht’. Ook het museum mocht een bijdrage leveren en selecteerde 10 kunstwerken uit de eigen collectie. Van Jan Schoonhoven en Raquel Maulwurf tot Tirzo Martha. Een bezoek waard! 

Route - VenloVerlicht - Venlo | VenloVerwelkomt

Raquel Maulwurf - Louisiana | VenloVerwelkomt

Louisiana

Collectie museum van Bommel van Dam, aangekocht met steun van Fonds Knecht-Drenth
Foto: Livingstone Gallery

Dit werk van Raquel Maulwurf lijkt op het eerste gezicht abstract, maar is in feite een zwarte-witte tekening afgeleid van een luchtfoto van Louisiana (VS) nadat orkaan Katrina de stad in 2008 had getroffen. Als je goed kijkt zijn kaarsrechte straten en silhouetten van door water omringde bomen en gebouwen in de voorstelling terug te vinden. Met pastel en houtskool heeft Maulwurf de afloop van de ramp als vervreemdende voorstelling geconstrueerd, waar zonlicht sereen weerkaatst wordt op het oppervlak van overstromingswater dat gelijktijdig de verwoesting die het orkaan de mens heeft aangedaan verhult.

Over de maker

De in Madrid geboren Raquel Maulwurf woont en werkt in Amsterdam. In haar kunstenaarspraktijk verbeeldt zij gewelddadige landschappen waaronder natuurrampen, maar ook het massageweld dat de mens aanricht ten tijde van oorlog. Maulwurf werkt haar onderwerpen vaak uit op monumentaal formaat in houtskool en pastel op museumkarton. De kunstenaar verwerkt het geweld dat te zien is in haar tekeningen door de witte onderlaag onder het oppervlak van het karton open te krassen met messen, spijkers en schuurpapier. Het resultaat van Maulwurfs werkproces en materiaalkeuze is een zeer herkenbaar oeuvre van monumentale tekeningen, waarvan museum van Bommel van Dam drie exemplaren in de collectie heeft.