News Trending

Hugo Tieleman in Noordbrabants Museum

The Noordbrabants Museum in Den Bosch presents a solo exhibition of Hugo Tieleman. With a selection of paintings and works on paper from the last five years. On view from 19 September until 29 November 2015.

See also Noordbrabants Museum


PERSBERICHT (Dutch only)
Deze herfst is er opnieuw een jonge Brabantse kunstenaar te bewonderen in de Tuingalerij van Het Noordbrabants Museum. Onder de noemer ‘Brabantse Nieuwe’ geeft het museum aanstormend talent een podium. Dit keer is dat Hugo Tieleman. Geheel onbekend is Tieleman niet, zijn boek Land of Confusion. Selected works 2010-2015 verscheen onlangs en kreeg van het NRC Handelsblad 4 sterren.

Tieleman schildert de wereld zoals we hem misschien liever niet kennen: duister, wild, vervuild. Zijn werk biedt de kijker een apocalyptische blik op de toekomst van de aarde. Het zijn raadselachtige landschappen van kleurige verfstreken en –spatten die je doen afvragen wat zich precies heeft afgespeeld op die plekken.

Cultuur versus Natuur

De spanning tussen natuur en cultuur is het werkveld van Tieleman. Wat is de invloed van de mens op de natuur en waar leidt die invloed toe? Tielemans antwoord op deze vraagstukken laat hij het liefst zien op grote doeken. De groezelige en grillige verfdruppels en vlekken scheppen een al even grauwe wereld. Maar in de wereld van Tieleman is er schoonheid te vinden in de destructie en vergankelijkheid. De laatste tijd onderzoekt Tieleman of hij de kracht van zijn grote werken ook in een kleiner doek kan vatten.

Over Hugo Tieleman

Hugo Tieleman studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar hij zijn Bachelor of Fine Arts behaalde. Hij won de Publieksprijs van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in 2011, 2013 en 2014. Daarnaast is zijn werk inmiddels opgenomen in diverse bedrijfs- en privécollecties