News Trending

Jan Wattjes in Prospects & Concepts Mondriaan Fund Rotterdam

Works by gallery artist Jan Wattjes will be included in Prospects & Concepts, group exhibition of young talents supported by the Mondriaan Fund in 2012. On view 6-9 February at Van Nelle Onwerpfabriek in Rotterdam. See Mondriaan Fund for details.

Press Release (Dutch only)

Minister Bussemaker zal op 5 februari de tentoonstelling Prospects & Concepts – Mondriaan Fonds toont talent openen. De tweede editie van deze tentoonstelling waar het Mondriaan Fonds jong talent presenteert, is van 6 t/m 9 februari 2014 te zien in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Het werk van de 92 beeldend kunstenaars die in 2012 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen is geselecteerd door curator Mirjam Westen en wordt gepresenteerd in een ontwerp van Tom Postma Design. Kijk hier voor een overzicht van alle deelnemers.

Tijdens Prospects & Concepts zal nieuw werk te zien zijn uit alle disciplines - van schilderkunst tot installaties, van fotografie tot performances – en van nog onbekend talent tot kunstenaars die al veelbesproken projecten op hun naam hebben staan. Ook wordt een nevenprogramma georganiseerd.

De kunstenaars die dit jaar te zien zijn, ontvingen allemaal in 2012 van het Mondriaan Fonds een zogeheten Startstipendium, die tegenwoordig de Werkbijdrage Jong Talent heet. Dat is een bijdrage van 18.000 euro, voor alles wat verband houdt met nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal of apparatuur. Het Mondriaan Fonds kent de Werkbijdrage Jong Talent toe aan veelbelovende beeldend kunstenaars die korter dan 4 jaar geleden de kunstacademie hebben verlaten en die ten minste één jaar werkzaam zijn als kunstenaar. Het fonds kreeg in 2012 een record aantal aanvragen van startende kunstenaars, omdat velen zich nog meldden net voordat de cultuurplanperiode eindigde.

Het Mondriaan Fonds heeft voor deze editie kunsthistoricus Mirjam Westen uitgenodigd de tentoonstelling samen te stellen. Mirjam Westen is conservator hedendaagse kunst bij het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Bij de expositie verschijnt een publicatie over de deelnemende kunstenaars.

Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds een tentoonstelling met beginnende kunstenaar die een Werkbijdrage Jong Talent hebben ontvangen, om zo de zichtbaarheid van startende kunstenaars een extra impuls te geven. Door de combinatie met Art Rotterdam wil het Mondriaan Fonds een brede groep geïnteresseerden de kans geven om met het werk van deze beloftevolle kunstenaars kennis te maken. Bovendien is de tentoonstelling een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen.

Het Mondriaan Fonds is een publiek stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed dat grotendeels wordt gefinancierd door het ministerie van OCW.

Prospects & Concepts 2014 – Mondriaan Fonds toont talent
Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam
do 6 februari 11.00-19.00 uur
vr  7 februari: 12.00-21.00 uur
za 8 en zo 9 februari: 11.00-19.00 uur