News Trending

Maulwurf, Tieleman and Wattjes at Rijksmuseum Twenthe

Works by Raquel Maulwurf, Hugo Tieleman and Jan Wattjes from the Wilploo collection were included in the special exhibition at Rijksmuseum Twenthe in celebration of the 75th birthday of the collector. The exhibition was on view on 26 and 27 August 2017. 

Collectie Wilploo in Rijksmuseum Twenthe

 

 

 

Rijksmuseum Twenthe is een echt ‘mecenasmuseum’, met een collectie die grotendeels is gevormd door uiteenlopende schenkingen. De Collectie Wilploo van Ingrid Blans is van groot belang voor Rijksmuseum Twenthe vanwege de nadruk op hedendaagse kunst. In de afgelopen jaren heeft zij diverse werken uit haar verzameling aan het museum geschonken en in bruikleen gegeven.

 

 

 

Voor Blans is het verzamelen van kunst een belangrijk onderdeel van haar leven. Zelfs in het ontwerp van het huis dat zij en haar man bewonen, is rekening gehouden met haar passie. Haar focus op werk op papier werd in eerste instantie niet ingegeven door een voorkeur voor dit soort werk. Daar zij al op jonge leeftijd begon met verzamelen, bepaalde haar budget destijds het werk dat zij aanschafte. Sindsdien zijn er ook vele andere technieken en media aan de collectie toegevoegd. Maar de nadruk op werk op papier is gebleven en een bewuste keus geworden. De subtiliteit van tekenen, de kracht van lijnen, het contrast tussen zwart en wit en in sommige gevallen de pure ambachtelijkheid van deze kunstvorm heeft zijn geheel eigen aantrekkingskracht, een aantrekkingskracht die op Blans zeker zijn uitwerking heeft.

 

 

 

Hoewel de drang tot verzamelen bij Blans al vroeg begon, duurde het een lange tijd voordat ze zich kunstverzamelaar voelde. ‘Je denkt vaak aan mensen met veel geld, die ervoor zorgen dat kunstenaars hun werk kunnen maken. Zo’n rol had ik mezelf nooit toebedacht.’ Een van de redenen om werk uit haar collectie aan het museum te schenken is om anderen deelgenoot te maken van de vreugde die kunst haar schenkt. ‘Het kijken naar kunst kan zo’n gelukkig gevoel geven, dat heeft niets met geld te maken. Dat het museum daaraan kan bijdragen, vind ik heel belangrijk.’

 

 

 

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Ingrid Blans is op dit moment in de galerij van Rijksmuseum Twenthe een selectie te zien van werken die zij in de afgelopen vijf jaar heeft verworven. Ook in de collectiepresentatie De Gouden Eeuw van Twente – elders in dit museum – wordt een aantal werken uit de Collectie Wilploo getoond.