News Trending

AARON VAN ERP - VAN GOGH VS VAN ERP

Artist(s): 
From: 
17-09-2023
Until: 
18-11-2023

De tentoonstelling is verlengd t/m 18 november.

AARON VAN ERP - VAN GOGH VS VAN ERP

17 SEPTEMBER - 11 NOVEMBER 2023

Aaron van Erp werkte in mei en juni van dit jaar in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis op Landgoed de Moeren. Hij heeft hier diverse middelgrote studies en een groot doek geschilderd. Deze zijn geïnspireerd op o.a. Van Goghs schilderij ‘De Gevangenisbinnenplaats’, dat Vincent op zijn beurt baseerde op een gravure van Gustave Doré en op 'De Samaritaan' die Vincent baseerde op een gravure van Delacroix. Van Gogh vervaardigde deze werken terwijl hij verbleef in de kliniek van Saint-Remy de-Provence.
Van Gogh neemt een zwart-wit reproductie van De Barmhartige Samaritaan van Delacroix als uitgangspunt voor zijn versie in kleur op doek en maakt hij daarbij gebruik van zijn eigen herinneringen aan het schilderij. Van Gogh's keuze voor Delacroix’ Samaritaan (de man die een beroofde voorbijganger helpt zonder zich af te vragen of hij wel van hetzelfde geloof is) zou ook een verwijzing zijn naar zijn broer Theo die tot op het einde in hem heeft gelooft.

Op zijn beurt kiest Van Erp het moment kort voor de ontmoeting van de Samaritaan met de beroofde man. Deze interpretatie op de versie van Van Gogh laat dus geen barmhartige- maar een niets vermoedende Samaritaan zien, die op het punt staat Bijbelse geschiedenis te schrijven. 
Met trots tonen wij deze schilderijen, geinspireerd op werk van Vincent van Gogh, in een omgeving van een serie recente schilderijen, onder de titel; Van Gogh vs. Van Erp.
Afbeelding: De Samaritaan (naar Van Gogh, naar Delacroix), 2023, olieverf op doek,100 x 80 cm (foto: Peter Cox)