News Trending

WIM BIEWENGA - HET HOOGELAND

Artist(s): 
From: 
16-04-2023
Until: 
10-06-2023

16 April - 10 June 2023
Wim Biewenga - Het Hoogeland
Een tentoonstelling ter gelegenheid van de vijfentwintigjarige samenwerking van de galerie met Wim Biewenga (‘t Zandt, 1939).

De eerste werken in de nieuwe serie Het Hoogeland ontstaan in 2021 op papier. Het dagwerkboek uit de jaren 30 van de vader van Wim Biewenga, landbouwer op Het Hoogeland, Groningen, brengt hem terug naar het werken op bestaande documenten. Aan het begin van de samenwerking met Livingstone (1998) gebruikte Wim hiervoor vooral zijn eigen archief. Het nieuwe werk grijpt dus niet alleen terug op zijn jeugd en de sfeer van Het Hoogeland maar ook letterlijk door gebruik te maken van het archief van zijn vader.

Uit deze werken op papier zijn naast schilderijen op paneel en doek tevens een aantal fascinerende objecten -of zoals Wim ze noemt- constructies, voortgekomen vanuit hetzelfde uitgangspunt: de geschiedenis en de realiteit van het Groninger landschap, met alle daarin aanwezige facetten.
Soms zijn deze elementen terug te vinden als figuratie, maar doorgaans zijn ze teruggebracht tot constructivistische elementen, waardoor de verbeelding niet belast wordt met een nostalgische lading. 
De zoektocht van Wim Biewenga, waar we hem 25 jaar in hebben mogen volgen, heeft geresulteerd in een oeuvre waarbij de moed om iets zonder voorbedachte rade neer te zetten, “vrijheid in de kop“, altijd het voortouw heeft genomen. Daardoor is het werk al die jaren puur, eerlijk en direct uit het hart gebleven.
 
Een keuze uit de werken op papier zijn van 27 - 30 april op Paper Positions Berlin te zien.

Image: Wim Biewenga, Het Hoogeland, Koolzaad, 2022, mixed media on old document, 20,5 x 16 cm