News Trending

Gallery Viewer: Jan Wattjes - Still Fresh Paint - 15 jaar samenwerken

Magazine

19 january 2024, Flor Linckens Een viering van 15 jaar samenwerken: Jan Wattjes in Livingstone Gallery

 Jan Wattjes in Livingstone Gallery
 
Jan Wattjes, Made in Vietnam, 2018, Livingstone gallery. Foto: Peter Cox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livingstone Gallery in Den Haag organiseert tot en met 10 februari een solotentoonstelling van Jan Wattjes. De tentoonstelling viert de vijftienjarige samenwerking tussen de galerie en de Nederlandse kunstenaar.  

 

 

 

De ontmoeting tussen galeriehouder Jeroen Dijkstra en Jan Wattjes vond plaats in 2008, toen Wattjes voor het eerst werd genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, die werd gepresenteerd in het (huidige) Kunstmuseum in Den Haag. ‘Still Fresh Paint’, de titel van zijn nieuwe tentoonstelling in Livingstone Gallery, refereert naar de naam van Wattjes’ eerste expositie in de galerie: ‘Fresh Paint’.

 
Jan Wattjes, Livingstone Gallery

 

De kunstwerken van Wattjes weerspiegelen niet alleen zijn eigen persoonlijke zoektocht naar identiteit en de essentie van de hedendaagse schilderkunst, maar bieden ook een interessant perspectief op de kunstwereld zelf. Wattjes, die onder een pseudoniem werkt, schakelt in zijn praktijk tussen figuratieve en meer abstracte werken en verkent in zijn gevarieerde oeuvre de grenzen van de schilderkunst. Hij is gefascineerd door de geschiedenis van de schilderkunst en de ruimtes waarin we naar kunst kijken, met name de galeries met een white cube opstelling. Tijdens en na een periode in de studio van Livingstone Projects in Berlijn (2014) begon hij met het omzetten van de gevels van lokale en beroemde internationale galeries (als Gagosian en Matthew Marks Gallery) in abstracte panelen. Hiermee transformeert hij de white cube in een conceptuele vorm, die de tussentijdse fase tussen tentoonstellingen verbeeldt. De kunstenaar verklaarde eerder: “De white cube beschouw ik als een leeg canvas. Voor mij is dit een startpunt om te schilderen.” Wattjes is ook gefascineerd door het concept van het kunstwerk voordat het zich materialiseert. Andere inspiratiebronnen zijn de reizen die de kunstenaar maakte, waaronder een reis naar Vietnam.

 

Jan Wattjes, Matthew Marks Gallery, NYC II, 2018, Livingstone Gallery

 

Jan Wattjes werd in 1981 geboren in Den Haag. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, gevolgd door een master in Schilderkunst aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Zijn werk is onder meer opgenomen in de collecties van het Kunstmuseum Den Haag en de AkzoNobel Art Foundation en was onder andere te zien in een solotentoonstelling in Museum Jan Cunen. De kunstenaar is maar liefst vier keer genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. In 2010 sleepte hij een Buning Brongers Prijs in de wacht. Wattjes nam daarnaast deel aan het Nederlandse televisieprogramma De Nieuwe Rembrandt, een talentenjacht voor kunstenaars. De kunstenaar rondde bovendien een residentieprogramma af bij Livingstone Projects Berlin.

 

 

 

Een viering van 15 jaar samenwerken: Jan Wattjes in Livi... (galleryviewer.com)