News Trending

Gallery Viewer Magazine, Flor Linckens BACK TO BERLIN: een terugblik op 10 jaar Livingstone Projects

BACK TO BERLIN: een terugblik op 10 jaar Livingstone Pro... (galleryviewer.com)

Magazine

13 august 2024, Flor Linckens

BACK TO BERLIN: een terugblik op 10 jaar Livingstone Projects Berlin
 een terugblik op 10 jaar Livingstone Projects Berlin
 
Erik Mattijssen, Zum Abschied, 2021, Livingstone Projects Berlin.

 

 

 

Livingstone Gallery viert deze zomer het tienjarig jubileum van Livingstone Projects Berlin, een studio en tentoonstellingsruimte waar de afgelopen jaren verschillende kunstenaars de kans kregen om een periode te werken en hun kunst te presenteren.

De resulterende werken werden ter plekke tentoongesteld in de project space en/of reisden vervolgens door naar een tweede presentatieruimte: de galerie in Den Haag, een museum of een kunstbeurs. In de tentoonstelling 'BACK TO BERLIN', die tot en met 21 september te zien is in Livingstone Gallery in Den Haag, zijn kunstwerken verzameld van de deelnemende kunstenaars.


Daniele Galliano, Com'era verde la mia valle (How green was my valley), 2009 Livingstone gallery

 

Het initiatief, oorspronkelijk opgezet ten behoeve van kunstenaars uit de stal van de galerie, groeide al snel uit tot een breder platform. Hierdoor kregen ook andere kunstenaars, die niet tot de line-up van Livingstone Gallery behoorden, de kans om in de dynamische kunstscene van Berlijn te werken. Deze kunstenaars werden onder andere voorgedragen door collega-galeries, curatoren of andere kunstprofessionals. Zo kregen onder meer de Taiwanese kunstenaar Long-Bin Chen en de Cubaans-Amerikaanse kunstenaar Armando Mariño de kans om een periode in Berlijn door te brengen.

 

In het voorjaar van 2014 mocht Raquel Maulwurf de spits van het pilotproject afbijten met een werkperiode in het voormalige atelier van Albrecht Genin in de wijk Prenzlauer Berg. De werkperiode resulteerde in haar solopresentatie ‘Colliding Galaxies’. In 2017 werd voor het eerst de Livingstone Projects Berlin Prize uitgereikt aan Ruri Matsumoto. Deze tweejaarlijkse prijs, die een verblijf van twee maanden in het atelier, een catalogus en een tentoonstelling omvat, wordt georganiseerd in samenwerking met een gastcurator en Jeroen Dijkstra van Livingstone Gallery. De meest recente kunstenaar die in de projectruimte werkte was Lotte van Lieshout.

 

Aaron van Erp, Stilleven met tentakel en Kikkomansaus, 2020, Livingstone gallery

 

De kunstwerken die in deze periode door de kunstenaars zijn gecreëerd, belichten hoe de stad Berlijn als inspiratiebron heeft gediend voor een breed scala aan makers. Voor veel van hen vormde de Berlijnse omgeving een vruchtbare voedingsbodem voor experiment en innovatie, wat resulteerde in kunstwerken die niet alleen persoonlijk en uniek zijn, maar ook reflecteren op bredere culturele en maatschappelijke thema’s.