Rainer Fetting ziet Van Gogh - Museum Van GoghHuis Zundert
RAINER FETTING ZIET VAN GOGH
Het Vincent van GoghHuis presenteert van 18 december 2021 t/m 1 mei 2022 een tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Rainer Fetting (1949). Er is een ruime keuze te zien van schilderijen, sculpturen, tekeningen en een film waarin Fetting zijn visie op Van Gogh heeft verbeeld. De spraakmakende schilder van de ‘Neue Wilde’ portretteerde vanaf de jaren ’80 zichzelf als Vincent, maar plaatste Van Gogh ook bij de Berlijnse Muur, in de New Yorkse Subway en in relatie tot zijn vriend Paul Gauguin. Naast bruiklenen uit diverse musea, is voor deze tentoonstelling rijkelijk geput uit het atelier van Rainer Fetting.
Van Gogh als inspiratie
Vincent van Gogh was de vader van de moderne schilderkunst. Hij inspireerde generaties kunstenaars na hem. De Franse fauvisten en de Duitse expressionisten, waaronder Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde, waren kort na zijn dood schatplichtig aan hem met gebruik van felle kleuren en heftige schildersgebaren. De schilderkunst raakte echter geleidelijk aan uitgeput. Na een korte opleving met onder meer Cobra, overheerste na de Tweede Wereldoorlog het conceptuele steeds meer. Minimal Art, Arte povera, Zero en Joseph Beuys verklaarden de figuratieve schilderkunst dood. Op een enkeling na, zoals Georg Baselitz, durfden kunstenaars penseel en palet haast niet meer vast te houden.
In de jaren 1980, aan de vooravond van de val van de Berlijnse muur, zorgde een groep jonge Duitse kunstenaars voor bevrijding, een herwaardering van de figuratieve schilderkunst. Rainer Fetting behoorde tot deze ‘Neue Wilde’. De expressiviteit van Van Goghs kunst werd door hem weer opgepakt in een reeks portretten en taferelen waarin hij Van Gogh naar de 20e eeuw haalde: Van Gogh an der Mauer, – an der Hochbahn, – in the Subway.
Vincent schilderde tussen 1880 en 1890 zijn meesterwerken. Honderd jaar later leefde hij weer op in Fettings krachtige en expressieve doeken uit Berlijn en New York. Als een schaduw plaatste hij Van Goghs schildersvriend Paul Gauguin achter hem. ‘Ruckkehr der Giganten’ betitelde hij zijn schilderij en een bronzen sculptuur. Van Gogh keert tot op de dag van vandaag terug in Fettings werk. In een langdurig eerbetoon aan de meester actualiseert hij zijn betekenis voor de moderne kunst en betoont hij zichzelf een waardig opvolger.
Expositie & publicatie
Het Vincent van GoghHuis brengt Rainer Fetting een eerbetoon met een grote tentoonstelling van zijn op Van Gogh geïnspireerde schilderijen, tekeningen en sculpturen. Met een keuze uit foto’s en een nooit eerder vertoonde film waarin Fetting bij de Berlijnse muur in de huid van Van Gogh kruipt.
Voor de catalogus (WBooks) schreef Sir Norman Rosenthal, bekend als samensteller van de baanbrekende tentoonstelling A New Spirit in Painting (Royal Academy of Arts Londen, 1981), een essay waarin hij de bijzondere relatie van Fetting met zijn voorganger Vincent van Gogh treffend weet te duiden. Ook zijn verwantschap met, de eveneens door Van Gogh geboeide, Francis Bacon licht hij daarin toe.
De tentoonstelling is samengesteld met werken uit het atelier van Rainer Fetting, aangevuld met een aantal belangrijke bruiklenen uit privébezit en Duitse musea, zoals Sammlung Würth, Landesmuseen Schloss Gottorf en Museum Sammlung Zimmer.
Dit project wordt gesteund door bijdragen van het Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Fonds 21, Zabawas en Prins Bernhard Cultuurfonds.
Vanwege Vincent
Gelijktijdig met de tentoonstelling in Zundert presenteert Stedelijk Museum Breda hoogtepunten uit de collectie en het artist-in-residence programma van het Van GoghHuis op de expositie Vanwege Vincent – De geboortestreek van Van Gogh als inspiratie. Hier wordt ook een werk van Rainer Fetting getoond.
Biografie
Rainer Fetting (Wilhemshaven, 1949) studeerde aan de Hochschule der Künste in Berlijn bij Prof. Hans Jaenisch. Hij was een van de medeoprichters van de Galerie am Moritzplatz in Berlijn, samen met Salomé, Bernd Zimmer en Helmut Middendorf. Deze groep verwierf in de jaren ’80 internationale bekendheid als de ‘Neuwe Wilde’. Fetting woonde en werkte afwisselend in New York en Berlijn.