News Trending

Raquel Maulwurf at Stedelijk Museum Zwolle

The large work Night raid on Hannover 8-9 X '43, 2012 by Raquel Maulwurf will be included in the group exhibition Strijd! Oorlog en overleven in beeld at Stedelijk Museum Zwolle. On view from 5 May 2015. See also StedelijkMuseumZwolle


More works by Raquel Maulwurf are on view in On War and Peace at Museum van Bommel van Dam. Until 12 July 2015

STRIJD! (Dutch only)

Van 5 mei t/m 13 september 2015 organiseert het Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling Strijd! Oorlog en overleven in beeld. Met schilderijen, prenten, posters en objecten wordt vijf eeuwen aan oorlog, onderdrukking en leed in beeld gebracht. Hoe gingen kunstenaars om met deze thema's in de zeventiende eeuw en hoe doen ze dat nu?

70 jaar vrijheid
De tentoonstelling opent op 5 mei 2015, 70 jaar na de dag waarop Nederland werd bevrijd van vijf jaar onderdrukking door de Duitse bezetter. De oorlog was de dodelijkste tot nu toe: meer dan 60 miljoen mensen zijn vermoord of overleden aan ziekten en hongersnood. Van de 225.000 tot 250.000 Nederlandse doden was een groot deel van joodse afkomst. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt fotografe Patricia Steur twaalf portretten van joden die de oorlog hebben overleefd.

Oorlog in beeld: toen en nu
Helaas bracht de vrede in 1945 geen eind aan oorlogen en onderdrukking, zoals ook eerdere vredesverdragen geen langdurige oplossing boden. De Koude Oorlog volgde en recente ontwikkelingen laten zien dat de strijd om vrede en vrijheid actueel blijft. In de tentoonstelling zal zowel historisch als hedendaags werk een beeld geven van de 80-jarige oorlog, de politieke strijd van de patriotten, de overheersing van de Fransen, de slag bij Waterloo, de koude oorlog en de acties tegen kruisraketten. De mens is weerbaar en strijdbaar. Soms kan deze strijd bestaan uit klein verzet, soms ontketent een kleine daad een grote golf van strijd.

Met werk van onder meer Marijn Abelman, Armando, Pascal Bastiaenen, Christian Boltanski, Sorayda de Castro, Raquel Maulwurf, Jan Luyken, Pieter de Molijn, Frans van Nunen & Albert Van Der Weide, Ronald Ophuis, Jan Willem Pieneman, Patricia Steur en Lucy Wood.